Veľa živín strácame nielen nesprávnym spracovaním a úpravou potravín, ale aj ich nesprávnym skladovaním.
Svetlo a teplo je nepriateľom mnohých vitamínov
Vedeli ste, že dôležité vitamíny A, D, E, K a C a niektoré vitamíny skupiny B sú veľmi citlivé na svetlo? Ak necháte brokolicu na slnku, obsah vitamínu C klesne o tretinu až polovicu.
Kým šalátom, karfiolu, brokolici, koreňovej zelenine a reďkovkám vyhovuje pobyt v chladničke, niektorým druhom zeleniny je oveľa lepšie v pivnici alebo v chladničke v špeciálnej zásuvke s reguláciou teploty a vlhkosti. Patria sem paradajky, uhorky, baklažány a papriky.
V chladničke môžete skladovať aj väčšinu sezónneho ovocia zo záhrad, sadu alebo lesa, napríklad jahody, maliny, čučoriedky a černice, jablká, hrušky, slivky, marhule a broskyne. A tiež hrozno.
Na druhej strane do chladničky nepatrí tropické ovocie, ktoré k nám cestuje z veľkej diaľky a často potrebuje ešte mierne dozrieť pri izbovej teplote. Ide najmä o citrusové plody, mango, ananás a tiež banány, ktoré v chlade rýchlo černejú a strácajú svoje výživové vlastnosti.
Ovocie a zeleninu treba správne uložiť
Pred uložením ovocia a zeleniny do chladničky ich rozbaľte z nepriepustných plastových obalov, odstráňte prípadné nečistoty a hlinu suchou papierovou utierkou a vložte ich ideálne do látkových vreciek. Obmedzíte tak pôsobenie svetla a stratu vitamínov.
Okrem toho niektoré druhy, ako napríklad brokolicu, špenát a papriku, je lepšie skladovať oddelene, aby sa zabránilo uvoľňovaniu etylénu, ktorý podobne ako svetlo môže spôsobiť stratu vitamínov.
Pozor na prebytočnú vlhkosť
Na skladovanie zeleniny a ovocia je ideálna stála teplota 4 až 8 °C a vlhkosť 70 až 80 %. Ak nemáte vhodnú, t. j. nevykurovanú pivnicu, túto úlohu zvyčajne preberá špeciálna zásuvka v chladničke. Je však dôležité, aby mala reguláciu vlhkosti – napríklad chladničky Gorenje GardenFresh majú vo svojich XXL zásuvkách na ovocie a zeleninu špeciálnu membránu, ktorá udržiava vlhkosť na optimálnej úrovni a prebytočnú vlhkosť prepúšťa von. Zelenina a ovocie tak zostanú dlhšie čerstvé a nestratia sa cenné vitamíny.
Pozor na teplotné výkyvy
Ovocie a zelenina (a ďalšie potraviny) trpia nielen nesprávnou vlhkosťou, ale aj častými zmenami teploty. Preto je dôležité, aby vaša chladnička udržiavala konštantnú teplotu vo vnútornom priestore bez ohľadu na to, ako často otvárate jej dvere.
„Technológia AdaptTech v chladničkách Gorenje GardenFresh si počas niekoľkých dní používania zapamätá vaše návyky a zníži teplotu o jeden až dva stupne ešte predtým, než chladničku otvoríte. Potraviny tak budú ušetrené teplotných šokov a ovocie a zelenina zostanú dlhšie čerstvé a zachovajú si svoje výživové vlastnosti vrátane cenných vitamínov,“ hovorí Jana Neuszerová, odborníčka Gorenje.
O skvelú kondíciu potravín sa postará aj technológia IonAir. Prostredníctvom voľných iónov ničí baktérie, ktoré by mohli skrátiť životnosť potravín, a pomáha uchovať živiny a cenné vitamíny. Okrem toho odstraňuje aj pachy.
Konvertibilné priestory vám pomôžu uskladniť to, čo práve potrebujete
Niekedy potrebujete viac miesta na uskladnenie vlastnej úrody marhúľ, inokedy organizujete väčšiu párty alebo oslavu. „Vtedy oceníte praktickú zásuvku Convert ZeroZone s reguláciou teploty, ktorá sa ľahko zmení z nulovej zóny na skladovanie mäsa a lahôdok na ďalší priestor s podmienkami vhodnými na skladovanie ostatného ovocia a zeleniny. S funkciou ConvertActive môžete dokonca v prípade potreby premeniť celú mrazničku na chladničku, čím získate ďalší priestor na chladenie potravín a nápojov,“ vysvetľuje Jana Neuszerová.
Pre bežnú rodinu je ideálna niektorá z kombinovaných chladničiek Gorenje GardenFresh v klasickej šírke 60 cm. Pre ešte väčší komfort možno vedľa seba umiestniť kombináciu samostatnej chladničky s konvertibilným priestorom a skriňovej mrazničky v rovnakom dizajne, čím vznikne veľkorysá kombinácia side-by-side.
Tip! Až do konca augusta bude môcť každý, kto si kúpi niektorú z vybraných chladničiek Gorenje GardenFresh, získať úžasnú zľavu 80 % na akýkoľvek malý domáci spotrebič Gorenje, ktorý pomôže napríklad s ďalším spracovaním ovocia a zeleniny plnej vitamínov.